logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

GRANATNO  JABOLKO (Punica granatum)

 

 

Cvet granatnega jabolka

Cvet granatnega jabolka

 

 

GRANATNO JABOLKO 1,7m
Cena/enoto
20,00 EUR
Količina

 

 

Opis

Granatno jabolko je grm z zanimivimi rdečimi plodovi, ki so jih stari Grki zaradi številnih zrnc v plodu imeli za simbol rodovitnosti. Granatno jabolko prihaja iz Jugozahodne Azije. Rastlino uspešno vzgajajo predvsem v Sredozemlju. Uvrščamo jo v družino Punicaceae – granatovke. Cveti konec maja z lepimi rdečkastimi cvetovi, plodovi zorijo v mesecu septembru.

 

Vzgoja

 

Dobro uspeva v prepustni glinasti-ilovnati zemlji, bogati s hranilnimi snovmi. Na prostem ga gojijo predvsem v Sredozemlju, v celinskem podnebju pa ga vzgajamo v loncu, kot posodovko. Pri nas lahko na prostem prezimi na sončnih vinogradniških legah in na primorskem. Pozimi zdraži do cca -15 °C.

 

Plod Punica granatum

Plod Punica granatum

 

Prehrana in zdravilnost

 

Sadež granatnega jabolka vsebuje veliko sadnih kislin, vitaminov B-skupin, kalija in fosforja. V gobastem tkivu okoli semen je zelo veliko taninov, ki so vzrok trpkosti.

Po ljudskem izročilu sok granatnega jabolka znižuje vročino, blaži kašelj in deluje poživljajoče. Hipokrat je priporočal uporabo soka pri slabem srcu in pomoč pri šoku. Zdrobljena semena na Vzhodu uporabljajo proti trakuljam in drugim črevesnim zajedavcem.

Granatno jabolko je najbolje uživati sveže. Enostavno ga prerežemo in slastno vsebino počasi izluščimo od ovoja.

 

Sadika granatnega jabolka

Sadika granatnega jabolka

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj