logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

MANDELJ (Mandljevec, Prunus dulcis)

 

 

Sadika mandlja

Samooplodni mandelj Tuono

 

 

MANDELJ,Tuono
Cena/enoto
19,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Mandljevec spada v rod sliv (Prunus). Je manjše listnato drevo veliko od 4 do 8m. Cveti zgodaj spomladi z zelo lepimi belimi ali rožnatimi cvetovi. Cvetovi se pojavijo še preden se rastlina olista. Sadež je koščičast z užitnim semenom. Sadeži so zreli 8 mesecev po cvetenju.

 

Vzgoja

 

Mandelj je edini od lupinarjev, ki ga uvrščamo med žužkocvetke (za oploditev in tvorbo plodov so potrebne žuželke). Je samooploden, vendar rodi bolje, če imamo posajenega dva. Plodove prvič razvije 3. leto po cepljenju. Rad ima sončno do polsončno lego. Pozimi zdrži tudi do -30°C, občutljiv pa je na spomladanske pozebe, zato ga pri nas vzgajamo predvsem na primorskem in na vinogradniških legah. V celinski Sloveniji do­bro obro­di v za­vet­ju hiš ali na dru­gih za­va­ro­va­nih me­stih. Dobro prenaša vročino in sušo. Najbolje raste v odcednih, bolj peščenih, apnenih tleh. Kislih, težkih tal ne prenaša.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Mandlji vsebujejo 50% maščob, 20% beljakovin in 15% sladkorjev. Bogati so z vitamini B-skupine in E, vsebujejo veliko rudnin. Med vsemi oreški imajo največ kalcija (telo ga veliko lažje sprejme, kot iz mleka, vode), veliko kalija, magnezija, fosforja, železa in drugih rudnin. Mandlji so odlična hrana za izravnavanje prehranskih pomanjkanj: krepijo kosti, povečujejo umsko dejavnost, dobro vplivajo na prebavo, ožilje, znižujejo holesterol v krvi (Dario Cortese, Sadje-moč naravne hrane).

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj