logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

NEŠPLJA (Mespilus gremanicus)

 

 

Plod nešplje

Plod nešplje

 

 

NEŠPLJA, 1,5m
Cena/enoto
19,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Nešplja je stara sadna vrsta, ki izvira iz jugozahodne Azije. Že v antiki in srednjem veku je bila pomembno sadno drevo, vendar so ga počasi začele izpodrivati nove sadne vrste.

Drevo ima mesnate temnozelene liste, ki so spodaj rahlo dlakasti. Cveti z lepimi belimi cvetovi v mesecu maju. Cvetovi spominjajo na cvet kutine. Plodovi so rjavi, veliki do 5cm z zelo izrazito muho. Nešplja zori meseca oktobra, novembra. Plodovi so zaradi visoke vsebnosti taninov užitni šele po zmrzali, ko dobijo prijeten, sladkast okus. Nešplja je nepogrešljiva sadna vrsta v zbirki starih sadnih vrst sadnega drevja.

 

Vzgoja

 

Nešplja je prezimno trdna sadna vrsta. Najbolje uspeva na sončni legi, v dobro odcednih, vlažnih tleh. V sušnih obdobjih je priporočljivo občasno zalivanje.

 

Plodovi nešplje

Plodovi nešplje

 

Zdravilnost in uporaba

 

Plodovi vsebujejo veliko sadnih kislin, sladkorjev, vitamina C, čreslovin. Uživamo jih sveže (po zmrzali), predelane v marmelado, sokove, žganje…

Nešplje delujejo rahlo odvajalno, čistijo črevesje, pomagajo pri izboljšanju slabokrvnosti.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj