SKORŠ (Sorbus domestica)
Plodovi skorša
Opis
Skorš je samonikla sadna vrsta, ki se jo spominjajo predvsem naši dedki in babice. Rastlina izvira iz Azije. Včasih smo jo kot samoniklo sadno vrsto našli ob obrobjih naših gozdov. Danes so drevesa že zelo redka. Drevo cveti v mesecu maju in v oktobru obrodi rjavkaste plodove, ki so podobni plodovom divje jablane. Plodovi so užitni, sladki šele ko se umedijo, podobno kot pri nešplji. Nezreli plodovi so zelo trpki, zaradi visoke vsebnosti taninov. Vse samonikle sadne vrste skorša pri nas prištevamo med našo naravno dediščino.
Vzgoja
Za vzgojo je zelo nezahteven. Dobro prenaša zmrzal, za tla ni zahteven. Divji skorši zrastejo po 22 m in več v višino. Če kupimo cepljeno sadiko, zraste precej manj in tudi hitreje zarodi.
Zreli in nezreli plodovi
Uporaba in zdravilnost
Ljudje plodove skorša poznajo že več kot 2000 let. Iz njih so izdelovali skorševo vino. Včasih so plodove skorša prodajali na tržnicah. Bili so zelo cenjeni zaradi zdravilnega vpliva na črevesje, marmelado pa so uporabljali proti črevesnim boleznim. Zelo cenjen je les, ki je zelo težak in trd. Iz njega so izdelovali stiskalnice, kopita pušk, palice za biljard…
Ohranimo kulturno dediščino in si sadiko skorša posadimo tudi v našem sadovnjaku.
Drevo skorša