logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

SKORŠ (Sorbus domestica)

 

 

Plodovi skorša

Plodovi skorša

 

 

SKORŠ, 2leti
Cena/enoto
19,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Skorš je samonikla sadna vrsta, ki se jo spominjajo predvsem naši dedki in babice. Rastlina izvira iz Azije. Včasih smo jo kot samoniklo sadno vrsto našli ob obrobjih naših gozdov. Danes so drevesa že zelo redka. Drevo cveti v mesecu maju in v oktobru obrodi rjavkaste plodove, ki so podobni plodovom divje jablane. Plodovi so užitni, sladki šele ko se umedijo, podobno kot pri nešplji. Nezreli plodovi so zelo trpki, zaradi visoke vsebnosti taninov. Vse samonikle sadne vrste skorša pri nas prištevamo med našo naravno dediščino.

 

Vzgoja

 

Za vzgojo je zelo nezahteven. Dobro prenaša zmrzal, za tla ni zahteven. Divji skorši zrastejo po 22 m in več v višino. Če kupimo cepljeno sadiko, zraste precej manj in tudi hitreje zarodi.

 

Zreli in nezreli plodovi

Zreli in nezreli plodovi

 

Uporaba in zdravilnost

 

Ljudje plodove skorša poznajo že več kot 2000 let. Iz njih so izdelovali skorševo vino. Včasih so plodove skorša prodajali na tržnicah. Bili so zelo cenjeni zaradi zdravilnega vpliva na črevesje, marmelado pa so uporabljali proti črevesnim boleznim. Zelo cenjen je les, ki je zelo težak in trd. Iz njega so izdelovali stiskalnice, kopita pušk, palice za biljard…

Ohranimo kulturno dediščino in si sadiko skorša posadimo tudi v našem sadovnjaku.

 

skors drevo 02

Drevo skorša

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj