logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

VIRGINJSKI NEPOZEBNIK (Hamamelis virginiana)

 

 

Virginski nepozebnik

Virginski nepozebnik cveti pozno jeseni

 

 

VIRGINSKI NEPOZEBNIK, 1.2m
Cena/enoto
19,00 EUR
Količina

 

 

Opis in vzgoja

 

Virginski nepozebnik je listopadna grmovnica, ki izvira iz S. Amerike. Imenujemo ga tudi virginski krempelj, čudežna leska. Je tradicionalna zdravilna rastlina S. Ameriških Indijancev. Uporabljali so prevretek iz skorje, pa tudi obloge iz listov. Zdravili so vnetja, izpuščaje, čire, pike žuželk.

Grm virginskega nepozebnika zraste do 6m visoko. Ima ovalne, zobate liste, ki so na začetku rdečkasti, kasneje se obarvajo zeleno. Virginski nepozebnik je ena izmed zadnjih cvetočih grmovnic, saj se cvetovi pojavijo šele pozno jeseni, ko je listje že odpadlo. Cvetovi so majhni, dišeči, rumeno obarvani in spominjajo na angelske laske.

Virginski nepozebnik najbolje uspeva v odcedni, z organsko snovjo bogati zemlji. Za zdravo rast potrebuje rahlo kislo zemljo. Najbolj mu ustreza sončna do polsončna lega. Najlepše zacveti prav na sončnih legah.Virginski nepozebnik najbolj izstopa iz svojega rodu (Hamamelis) po zdravilnosti. Najbolj znana je uporaba v kozmetiki za nego telesa.

 

Zdravilnost

 

Izvlečki se pridobivajo iz cele rastline in vsebujejo tanine, polifenole in flavonoide. Zaradi taninov (čreslovine) ima virginijski nepozebnik lastnost, da krči tkivo. Zato se ga uporablja kot dodatek h kremam za nego obraza. Primeren je za vse tipe kože, še posebej za mastno kožo (oži pore), občutljivo in tanko kožo (blaži pordelost in rdeče-modre žilice), ter za zrelo kožo (upočasnjeno staranje). Pomaga pri aknah, luskavici, atopijskem dermatitisu, ekcemih in glivicah.

Uporabimo lahko skoraj vse dele rastline; skorjo, listje in mlade poganjke. Iz delov rastline naredimo poparek in ga uživamo kot čaj ali pa ga uporabimo za zunanjo uporabo. Čaj pomaga pri driski, prekomerni menstruaciji, krepi stene ven in zmanjšuje krčne žile.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

 

 

 

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj