logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

ARONIJA (Aronia melanocarpa)

 

 

Plodovi aronije

Plodovi aronije

 

 

ARONIJA Nero, 3-leta
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

ARONIJA Viking, 3-leta
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

 

Opis

 

Aronija je trajnica, ki zraste od 1 – 1,5 m. Cveti maja z lepimi belimi cvetovi. Plodovi so črno ali rdečkaso obarvani, podobni plodovom bezga. Plodove pobiramo meseca avgusta. Najbolj rodne so veje stare od 2-6 let. Starejše veje so slabše rodne, zato jih odstranjujemo. Aronija je samooplodna rastlina, vendar je rodnost boljša, če gojimo vsaj 2 rastlini.

 

Vzgoja

 

Aronijo gojimo kot okrasno rastlino in za prehrano. Ugaja ji sončna do pol-sončna lega. Rastlina je zelo odporna na mraz, sušo, bolezni, škodljivce in zato enostavna za ekološko pridelavo. Vzgajamo jo kot grm ali manjše drevo. Glede tal je nezahtevna, najbolje uspeva v bolj vlažnih, odcednih tleh. Poleg zdravilnih plodov, rastlino gojimo tudi v okrasne namene, saj se jeseni grm čudovito rdeče obarva.

 

Zgodovina in zdravilne lastnosti

 

V zdravstvene in zdravilne namene so jo uporabljala indijanska plemena.Sodobne raziskave kažejo, da je aronija bogata z vitamini (C, E, B2, B6, folno kislino), zlasti pomembni pa so pigmenti, zlasti antociani, ki ji dajejo temno barvo. Ta barvila ščitijo plod in seme pred UV žarki, pri človeku pa imajo plodovi aronije močno antioksidativno delovanje. Zmanjševanje t.i., antioksidativnega stresa pripomore k boljšemu počutju, zagotavlja več energije, zavira proces staranja in ščiti pred negativnimi učinki prostih radikalov, ki lahko vodijo do raznih vnetij, srčno-žilnih obolenj, odpovedi jeter ali celo raka.

Vsebnost antocianina v aroniji je največja izmerjena količina v rastlinah do sedaj (1480 mg na 100g svežih jagod). V letu 2007 je laboratorij za hranila pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo objavil raziskavo v kateri so dokazali, da so imeli plodovi aronije najmočnejše antioksidativno delovanje od vseh testiranih živil. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja aronija zagotovo spada med najučinkovitejše jagodičevje na tržišču.

 

Uporaba

 

Plodove je najbolje uživati sveže, žal pa so običajno nekoliko trpki.V hladilniku se ohranijo teden ali dva, preostanek pa zamrznemo, saj tako ohranimo večino zdravilnih učinkovin. Iz svežih lahko pripravimo presno marmelado (zmiksamo skledico plodov, 2 žlici medu in malo cimeta) ali razne kaše in kreme v kombinaciji z ostalim sadjem. Sorta Nero je zelo primerna tudi za kuhane marmelade in sokove.

 

Medicinske raziskave zdravilnih učinkov aronije so ugotovile sledeče učinke

 

(več o tem lahko preberete v naši e-knjigi Aronija, kraljica antioksidantov - posebne akcijske cene paketov veljajo do 31.8.2023).

 • Proti infekcijah, vključno z zaščito pred gripo in določenimi drugimi virusnimi obolenji (celo Covid)
 • Antidiabetične (vključno z diabetes tipa 1)
 • Antineoplastične (proti raku)
 • Izboljšanje krvne slike, zlasti v primeru pomanjkanja železa
 • Proti debeleosti
 • Nevroprotektivne (alzheimer, parkinson)
 • Proti visokemu krvnemu tlaku
 • Terapevtski potencial pri nevropsihiatričnih stanjih / boleznih (depresija, anksioznost)
 • Terapevtski potencial pri multipli sklerozi
 • Zaščitno učinkovanje na srce in ožilje
 • Znižanje skupnega holesterola

 

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

.

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj