logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

SIBIRSKA BOROVNICA (Lonicera kamtschatica)

Haskap

 

Modra lepotica

 

Sibirska borovnica

Sibirska borovnica ne potrebuje kislih tal.

 

Boreal BLIZZARD
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

Boreal BEAUTY
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

Boreal BEAST
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

Sib.borovnica HONEY BEE
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

Sib.borovnica BOREALIS
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

Sib.borovnica INDIGO GEM
Cena/enoto
10,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Sibirska borovnica je trajna grmovnica, ki zrase do 2 m visoko. Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal), poleg tega pa tudi bolj odporna na bolezni in škodljivce.

 

Vzgoja

 

Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas. Tudi cvetovi zdržijo -10 C. Najprimernejši čas za rez je v mesecu juniju, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke in redčimo. Poganjkov nikoli ne krajšamo, tako kot pri ameriški borovnici. Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.

 

Rodnost

 

Cveti marca z belo-rumenimi cvetovi. Je samooplodna rastlina, vendar za boljšo oplodnjo in večje število plodov, priporočamo sajenje vsaj dveh različnih sort. Plodovi so temno modro obarvani, premera 1 cm, dolžine tudi do 4cm, ki jih obiramo od maja do junija. En grm lahko obrodi tudi do 4 kg plodov.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Plodovi so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale in betakaroten. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa. Uživamo jih surove ali iz njih naredimo marmelade, džeme, sokove, kompote, peciva.

 

Nove kanadske sorte-HASKAP 2018!

 

Boreal BLIZZARD

Kanadska pozna sorta z ekstremno velikimi plodovi in odličnega, sladkega okusa. Zelo primerna za svežo uporabo. Močno rastoča sorta. Plodovi ne odpadajo in so primerni tako za ročno, kot tudi za strojno obiranje. Plodovi sorte Boreal Blizzard so zelo mesnati in težki, primerni tudi za daljše skladiščenje.

Plodovi zorijo konec julija. Pozne sorte, kot so Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast so dosti bolj primerne za naše toplejše podnebje, kot zgodnje sorte. Za dobro rodnost je potrebno saditi več različnih sort, ki cvetijo ob istem času. Med seboj se dobro oprašujejo Boreal Beauty, Boreal Beast, Boreal Blizzard, Aurora

Boreal BEAUTY

Nova kanadska sorta, ki zori pozno, kar podaljša sezono obiranje sadežev. Hitro rastoča sorta, ki ima močno rast. Plodovi so zelo okusni in ne odpadajo od grma. Plodovi zorijo konec julija, začetek avgusta. Priporočamo sajenje sort, ki cvetijo ob istem času. Kot je razvidno iz imena, se najbolje ujameta »lepotica in zver« Boreal Beauty in Boreal Beast. Prav tako je dober sosed sorta Boreal Blizzard.

Boreal BEAST

Nova kanadska sorta, z dobrim rodnim potencialom, ki zori pozno. Plodovi zelo okusni in sladki. Plodovi zorijo konec julija. Priporočljivo jo je saditi skupaj s sortami Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Aurora. ki cvetijo istočasno.

AURORA

 

Dobro rodna sorta, ki zori v drugi polovici junija. Plodovi so sladki in številni. Za dobro rodnost priporočamo sajenje primernih sort, kot so Indigo gem, borealis, honey bee.

 

Myberry bee - HONEY BEE

Dobro rodna sorta sibirske borovnice. Zraste do 2,2 m visoko in je hitro rastoča. Rodi 3 cm dolge plodove. Dobra opraševalka za večino sort:borealis, indigo gem, tundra...

Myberry sweet - BOREALIS

Zelo rodna sorta sibirske borovnice. Zraste do 1,5m visoko in je počasi rastoča. Rodi velike, sladke plodove.

Myberry - INDIGO GEM

Hitro rastoča in zelo rodna sorta, tudi za komercialne nasade. Podobna sorti borealis.

Za boljše opraševanje in rodnost je dobro posaditi vsaj dve različni sorti.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj