logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

ŠISANDRA (Schisandra chinensis)

 

Sadež petih okusov

 

sisandra plod 

Sadež, ki vrača voljo do življenja

 

 

SISANDRA
Cena/enoto
17,00 EUR
Količina

 

 

 

Opis

 

Šisandra (Schisandra chinensis) je ovijalka, ki raste zelo bujno in doseže višino do 10 m. Vzgajamo jo kot okrasno rastlino in za prehrano. Rastlina cveti od maja do junija. Grozdaste rdeče plodove obiramo od avgusta do konca septembra. Je samooplodna rastlina, a je plodnost boljša pri vsaj 2 rastlinah. Rodi od 2. leta dalje.

 

Vzgoja

 

Potrebuje odcedna, z organsko snovjo bogata in vlažna tla (izsušitev preprečimo z zastirko- lubje, lesni sekanci). Sadimo jo na senčne do polsenčne lege. Dobro prezimi, a jo je prvo leto priporočljivo zaščititi pred mrazom. Zaradi nezahtevne vzgoje je primerna za ekološko pridelavo. Gnojimo jo spomladi z naravnimi organskimi gnojili. Za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

 

Zgodovina in zdravilne lastnosti

 

Poznana je kot tradicionalna kitajska zdravilna rastlina z imenom 'wu wei zi', kar pomeni sadež petih okusov. Uporablja se za izboljšanje zdravja kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Olje šisandre je močno prisotno tudi v uradni ruski medicini. Glavna zdravilna učinkovina so t.i. lignani (šisandrin...). Raziskave kažejo, da visok nivo lignanov v telesu zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj, osteoporze in različnih oblik raka. Prav tako lignan deluje kot antioksidant, kar prispeva k boljšemu počutju, pozitivno vpliva na kožo in oči ter v splošnem zavira proces staranja.

Šisandra zvišuje refleksne živčne odzive in 2-3x izboljša umske sposobnosti. Deluje pomirjevalno, zdravi depresijo, pomaga premagati stres, priporočajo jo tudi pri motnjah spanja in nespečnosti. Jagodasti plodovi krepijo ledvica in spolovila, varujejo jetra (encim glutation peroksidaza, gomision-A). V kliničnem poskusu so po zdravljenju s šisandro ugotovili izboljšanje stanja kar pri 76% bolnikov s hepatitisom. Šisandra je cenjena kot krepčilo za celo telo, ker krepi, poživlja številene notranje organe (uporabljali so jo številni ruski športniki za poživitev telesa pred napori). Je tudi eno najbolj znanih spolnih krepčil za moške in ženske. Posebaj se priporoča ženskam, ki imajo probleme z orgazmom. Šisandra je poživilo za maternico, zato ni primerna za nosečnice.

 

sisandra sus

 

Uporaba

 

Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. So nekoliko nenavadnega okusa (kislo, grenko, slano, sladko, pekoče). Priporočena dnevna doza sušenih jagod je ena čajna žlička 2-3x na dan. Pretiravnje ni priporočljivo, saj tako izničimo zdravilno delovanje. Iz plodov lahko naredimo tudi domač sok ali čaj (5g zdrobljenih, sušenih plodov prevremo v 100 ml vode). Na Kitajskem se kuha čaj tudi iz zdrobljenih, posušenih listov in vejic.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj