logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: info@gojijagode.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

PREZIMNI EVKALIPTUS (Eucalypthus gunnii)

 

 

eucalyptus gunnii1

Evkaliptus je dekorativen, prijetno diši in odganja insekte.

 

 

 

Opis

 

Prezimni evkaliptus je zimzeleno drevo, ki izvira iz Tasmanije. Raste zelo hitro in doseže višino tudi do 30m. Z rezjo lahko vzdržujemo manjše drevo. V mladosti ima voskaste okrogle liste, ki so čudovito modro obarvani. S starostjo listi postanejo podolgovati in temno zeleni. Listi tudi zelo lepo dišijo (podobno mentolu).

 

Vzgoja

 

Ta vrsta evkaliptusa je ena najodpornejših na nizke temperature. Zdrži do -15°C, nekaj časa prenese tudi temperaturo -20°C. Rad ima sončno mesto in odcedno zemljo. Dobro raste tudi na revnih tleh. Za rast ne potrebuje veliko hranil, saj preveč gnojenja povzroči razpotegnjeno rast (poleganje rastline). Rastlino lahko gojimo v loncu in jo pozimi premaknemo v zavarovane prostore (podobno kot oleander). Če ga sadimo na prosto ga moramo čez zimo zelo dobro zaščititi.

 

Uporaba

 

Evkaliptusove liste v tradicionalni medicini že dolgo uporabljajo aborigini. Listi vsebujejo eterično olje, ki deluje antiseptično. Uporablja se proti lajšanju kašlja, prehlada. Olje se uporablja tudi za hitrejše celjenje ran in proti kožnim infekcijam. Eterično olje evkaliptusa uporabljamo tudi za inhaliranje pri čiščenju nosnih poti in za grgranje pri vnetem grlu. Pri uporabi eteričnega olja moramo biti previdni, saj je v prevelikih odmerkih lahko zdravju škodljivo. Les evkaliptusa izloča tudi sirup, podoben javorjevemu, ki ga uporabljajo v živilski industriji.

Evkaliptus ima izjemno dekorativno vrednost (uporaba pri izdelavi šopkov), poleg tega pa hlapljiva eterična olja iz rastline delujejo odbijajoče na insekte (velja tako za prezimni kot za citronski evkaliptus). Evkaliptus je s svojim svežim vonjem idealna obogatitev vašega kotička za počivanje.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj