logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

EVODIJA (Tetradium daniellii)

 

Čebelje drevo

 

evodija01evodija03

Evodija - rastlina za vsakega ljubitelja čebel

 

Evodija 2-leti
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

 Opis

 

Evodija je listopadno drevo, ki ga gojimo predvsem zaradi močno medovitih cvetov in okrasnih plodov. Zraste do višine 7 m. Ima temnozelene podolgovate liste, podobne jesenu. Cveti avgusta z belimi cvetovi združenimi v socvetja premera 15 cm. Takrat je drevo dobesedno prekrito s čebelami. Še ko cvetovi odpadejo z drevesa so polni čebel in čmrljev. Čebelarji evodijo imenujejo tudi »čebelje drevo«. Iz cvetov se razvijejo drobne črne jagode, ki čez zimo pogosto ostanejo na drevesu in so dobrodošla hrana za ptice.

Izvira iz Azije in ni invazivna rastlina, zato jo brez bojazni lahko posadimo ob čebelnjak, vrt ali sadovnjak.

Rastlina je zelo iskana med čebelarji, saj cveti avgusta, ko mnoge avtohtone medonosne rastline že zaključijo s cvetenjem.

 

Vzgoja

 

Evodija uspeva na sončni do polsončni legi. Dobro se prilagodi na različne tipe zemlje. Obrezovanja skoraj ne potrebuje, obrežemo jo le na začetku, da dobimo želeno obliko drevesa. Uspeva v rahlo kisli do bazični zemlji (pH 6-8). Ne potrebuje veliko vode. Je prezimno trdna rastlina, prvo leto jo je priporočljivo nekoliko zaščititi (zastirka). Zaželjena je tudi zaščita mladih rastlin pred srnicami.

 

Uporaba

 

Evodijo naj bi ob svojem čebelnjaku imel vsak čebelar. Še posebej je nepogrešljiva v poznem poletju, ko v naravi ni veliko cvetočih rastlin in so čebeljim družinam za razvoj zimskih čebel potrebna cvetni prah in medičina.

 

Cvet evodije

Čebelice,čebelice,kje moje ste prijateljice...

 

Evodija je dobrodošla tudi v vsakem sadovnjaku ali vrtu, saj s svojimi cvetovi privablja veliko koristnih žuželk (čebele, čmrlji, tenčičarice..), ki so potrebne za boljšo oprašitev in večji pridelek. Zaradi čudovitih cvetov in živorumenega jesenskega listja, je evodija tudi lep okras pred hišo ali v vrtu.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj