logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

RAKITOVEC (Hippophae rhamnoides)

 

Oranžna energija

 

rakitovec01rakitovec02

Rakitovec uspeva praktično povsod

 

 

 

 

Opis

 

Rakitovec je trajni grm, ki zraste od 2-6 m visoko. Ima rahlo trnaste veje s sivkasto skorjo. Ima privlačne sivozelene liste, jeseni (september) pa so veje polne velikih oranžnih jagod, ki se lahko ohranijo na grmu tudi v zimskem času.
Rastlina izvira iz Nepala. Najdemo jo kot samoniklo rastlino po celotni Aziji, Japonski in Evropi.
Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da za oplodnjo in tvorbo plodov potrebujemo moško in žensko rastlino. Cveti rumeno, iz oplojenih cvetov se na ženskih rastlinah razvijejo jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve. Plodovi so zelo dekorativni in zdravilni.
Rakitovec ima veliko okrasno vrednost, gojijo pa ga predvsem zaradi okusnih in zdravilnih, oranžnih plodov.

 

Vzgoja

 

Je ena najbolj nezahtevnih in odpornih rastlin, ki je primerna za gojenje na najbolj negostoljubnih področjih. Raste tudi v zelo revnih in sušnih tleh, kjer druge vrste sadnega drevja slabo rastejo. Zaradi močnega koreninskega sistema ga pogosto sadijo na erozivna področja. Zaradi simbiontskih bakterij na koreninah, rakitovec izboljša strukturo tal in obogati tla s hranili (veže dušik v tla). Rakitovec je zelo odporen na zmrzal, dobro prenaša tudi sol v tleh. Rad ima sončno lego.

 

rakitovec03

 

Zdravilnost

 

Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.
Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

 

Uporaba

 

Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok. V času hladne vojne, so v vzhodni Nemčiji rakitovec uporabljali kot zdrav nadomestek za pomarančni sok.
Ko jagode dozorijo, stroke jagod rakitovca odrežemo in zmrznemo. Po odtajanju jagode enostavno otresemo iz grozda in naredimo odličen sok. Iz jagod lahko naredimo tudi marmelado, čaj...
Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja. Rakitovec je postal dragocena kulturna rastlina, ki jo množično gojijo v Nemčiji.

 

Zanimivost

 

Grki naj bi svojim konjem dajali jesti liste rakitovca. Opazili so, da so konji hranjeni z rakitovcem dobili močno sijočo dlako. Od tu tudi izvira botanično ime za rakitovec (Hippophae, hippo-konj, phaos-sijoč).

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj