logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

RUMENI DREN (Cornus mas)

 

 

zdravilni plodovi rumenega drena

Zdravilni plodovi rumenega drena - drnulje.

 

 

RUMENI DREN
Cena/enoto
8,00 EUR
Količina

RUMENI DREN, Jolico, cepljen
Cena/enoto
29,00 EUR
Količina

RUMENI DREN, Schonbrunner, cepljen
Cena/enoto
29,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Rumeni dren je drevo, ki zraste od 6 do 8 metrov visoko. Ima jajčaste liste z ravnim robom, ki so nameščeni nasprotno. Zgornja stran listov je gladka, spodnja pa dlakava.

Drevo cveti z rumenimi dvospolnimi cvetovi, ki so združeni v kobule. Drevo cveti še preden se olista, iz oplojenih cvetov pa se razvijejo škrlatno rdeči koščičasti sadeži elipsaste oblike. Dren cveti že februarja, marca, plodovi pa zorijo konec avgusta do septembra. Plodovom pravimo drenulje, drnule, drnulje. So prijetno kiselkastega okusa in vsestransko uporabni (sok, marmelada, žganje). Razširjen je od srednje vzhodne Evrope vse do Male Azije. Pri nas ga največ najdemo na Krasu.

Ime je dobil (Cornus - rog) po izjemno trdnem lesu iz katerega so izdelovali napere za kolesa, zobe za grablje in drugo orodje.

 

Cepljen debeloplodni rumeni dren sorta Schonbrunner

 

Vzgoja

 

Rumeni dren je zelo trdoživa rastlina in raste tudi na slabših kamnitih tleh. Uspeva tudi v bolj plitvih, suhih tleh. Dobro prenaša tudi zmrzal. Ustreza mu prosojna sončna lega.

 

          Cvet Cornus mas sorta "Jolico"

 

Zdravilnost in uporaba

 

Uživanje rumenega drena je priporočljivo ne samo za bolne, temveč tudi za zdrave ljudi. Poleg plodov drenulj (sokovi, marmelade, žganje), se za čaje uporablja tudi listje in lubje. Zdrav kot dren ni samo pregovor, temveč pomeni dobro cirkulacijo in delovanje telesa. Po pitju čaja rumenega drena ima človek tudi do štirikrat več energije. Čaj rumenega drena je odličen pogon za ves sistem. Ugodno vpliva na ščitnico, ki ji daje občutek toplote in ščitnica tako zoži vene, zato se takoj izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Čaj rumenega drena je za vse bolnike rešitev motenj v cirkulaciji, za vse ljudi pa konec pomanjkanja energije.

Drenov čaj lahko pripravimo tudi sami. Ugoden čas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljše sestavine v listih so v primeru, če je bil dan sončen.
Posušene drenove liste kuhamo 3 minute in jih nato pustimo stati 15 minut. Nato jih precedimo in pijemo po obroku . Nesladkan čaj povišuje želodčno kislino. Lahko ga blago sladkamo s fruktozo (vir: Planet zdravja).

Dren je odličen tudi kot preventiva pred boleznijo. Čaj rumenega drena je odličen tudi za zalivanje rastlin. Rastline, negovane s čajem rumenega drena, rastejo hitreje in bolj zdravo razporedijo svojo energijo. Pri cvetočih rastlinah se cvetovi podvojijo ali celo potrojijo, pri poljščinah pa je pridelek precej večji. Količinsko čaja rumenega drena ne moremo predozirati.

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj