logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

JERIHONSKA ROŽA (Selaginella lepidophylla)

 

Praprot s sporočilom

 

Suha jerihonska rožaNamočena jerihonska roža

Imenujejo jo tudi Roža vstajenja, Dinozavrski grm in Roža strasti.

 

 

JERIHONSKA ROŽA
Cena/enoto
8,50 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Lahko je posušena krogla ali zelena praprot. Jerihonska roža je mistična rastlina, ki simbolizira novo rojstvo, vstajenje, oziroma življenje na sploh. V naravi uspeva v puščavah, kjer veter prenaša rastline zavite v klobčič, dež pa jih ponovno oživi.

 

Vzgoja

 

Izberemo dekorativen krožnik ali skodelico in vanj nalijemo vodo, nato pa rožo postavimo v vodo. V 7 urah se bo rastlina razprla in ozelenela. Rastlino v vodi pustimo največ nekaj dni, nato jo pospravimo na suho mesto (npr. v kartonsko škatlo ali platneno vrečo), kjer se bo zopet zvila v klobčič. Hranimo jo lahko tudi v omari, saj naj bi odganjala molje. Brez vode lahko preživijo več let. Bolezni in škodljivci: rastlino lahko napade mokra gniloba ali volnata uš, vendar je v osnovi neobčutljiva in lahko preživi več generacij.

 

Zgodovina in uporaba

 

Jerihonsko rožo naj bi kot prinašalko sreče cenili že v Egiptu. Današnje ime in simbolika rože pa izhajata iz krščanske tradicije. Marija, Jožef in mladi Jezus so pobegnili iz Betlehema, da bi se izognili Herodovemu pokolu otrok. Ko so z osli hodili po prašni poti, so naleteli na Jerihonsko rožo. Marija je sestopila z osla, rastlinica pa je nepričakovano planila kvišku, da pozdravi mladega Odrešenika v Marijinem naročju. Te rože so se pojavljale na vseh krajih, kjer je Sveta družina počivala na svojem potovanju v Egipt. Toda ko je Jezus umrl na križu, so vse te rože istočasno uvenele in odmrle. A le tri dni kasneje, ko je Gospod vstal od mrtvih, so vse rože ob istem času ponovno oživele in zacvetele kot znak radosti na Zemlji. Zaradi teh dogodkov Jerihonska roža od takrat naprej nosi tudi ime Roža vstajenja.

V nekaterih državah obstaja tradicija, da se jerihonska roža prenaša iz generacije v generacijo, rastlino pa se obudi v velikonočnem in božičnem času. Poklanjajo jo mladim parom, saj simbolizira nov začetek in novo rojstvo ter prinaša srečo v družino.

Danes se poleg v dekorativne namene uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih za ohranjanje mladostne kože, ter v raznih čarovniških ritualih in ljubezenskih urokih.

Opomba: izraze Jerihonska roža se uporablja tako za sorte, ki izhajajo iz Bližnjega vzhoda, kot za sorte, ki izhajajo iz Amerike

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj