logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

LAŠKI SMILJ (Helichrysum italicum)

 

Rastlina severnega Sredozemlja in Krasa

 

Laški smilj

 

 

LAŠKI SMILJ
Cena/enoto
4,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Grmiček zraste od 30 – 40 cm visoko. Ima številne majhne, ozke zavihane liste, ki so pokriti s kratkimi togimi dlačicami. Na steblih so številni rumeni cvetni koški, ki cvetijo od junija do avgusta. Rastlina ima močno koncentracijo hlapljivih olj, zato ob poletni vročini že na daleč začutimo vonj po Sredozemlju.

 

Vzgoja in uporaba v kulinariki

 

Laški smilj pri nas prezimi na prostem, zato ga lahko sadimo tudi v zeliščni vrt.V kulinariki ga uporabljamo tako, da med kuhanjem položimo vejico smilja v riž, mesne jedi, juhe in omake. Pred serviranjem vejico odstranimo. Jed bo rahlo dišala po kariju (curry). Že v antiki so uporabljali ta prijeten, plemenit vonj tudi v kozmetiki in aroma terapiji.

 

Zeliščna raba

 

Smiljev cvet pogosto dodajo drugim zdravilom le zato, da izboljšajo njihov izgled, učinkovit pa je v čajnih mešanicah za odvajanje žolča. V ljudski medicini se rabi tudi kot diuretik, sredstvo, ki žene na vodo, pomagal pa naj bi pri celi vrsti bolezni, ki jih povzročajo ali spremljajo alergične reakcije, omenja se naduha, dušeč kašelj, pelodni nahod, nahod z zamašenim nosom in solzenjem, putika, revmatične bolečine in vneti živci, koprivnica, serumska bolezen, poklicni dolgotrajni kožni ekcem po delu s cementom ali firneži, ribjekožnost in luskavica, opekline, motnje nehotnega živčnega sestava z nagnjenjem k bruhanju, zaprtju ali driskam, nespečnost, trajni glavobol, vnetje želodčne in črevesne sluznice ter krčne žile in zlata žila.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj