logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

ABRAŠICA (Artemisia abrotanum)

 

 

Abrašica

Abrašica, lažji pelin ali Kola kraut

 

 

ABRAŠICA
Cena/enoto
4,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Lističi imajo okus in aromo po CocaColi. Uporablja se kot začimba, dodajamo jo samo za aromo, drugače je preveč grenka. Je trajnica, zraste lahko do 1 meter v višino in 20-60 cm v širino. Ima pokončna, razvejena stebla in pernate sivo zelene liste. Cveti s svetlo rumenimi cvetovi od julija do oktobra.

 

Zdravilnost

 

Rastlina vsebuje grenka eterična olja. Pomirja, blaži vnetja, pospešuje izločanje pota in seča. Pomaga pri prebavnih motnjah, pomanjkanju apetita, glavobolu. Pomaga tudi proti kožnim boleznim, slabokrvnosti, kašlju in driski. Uporabljamo jo tudi kot obkladke pri udarninah in ozeblinah. Abrašica enako kot pelin vsebuje močno eterično olje, ki odganja žuželke. Njene liste dajejo med obleke, da preženejo molje.

Uporabljajo se tako sveži kot suhi zdrobljeni listi. Kot začimba v kuhinji se največkrat uporablja za mesne jedi, omake, dodatek hladnim pijačam, sladoledu.

 

Vzgoja

 

SAJENJE: Sončna lega, humusno bogata, odcedna tla. Sadilna razdalja 20-40 cm. Žetev čez celo poletje, vse tja do pozne jeseni. Potrebno jo je zaščititi pred zimo. Na zmrzal je podobno odporna kot sivka.

Priprava in uporaba

Proti vnetjem in okužbam: polno žlico zeli namočimo čez noč v 1 liter vode. Čaj lahko uživamo čez cel dan. S tem očistimo organizem, ker pripravek pospešuje potenje in žene na vodo.

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj