logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

BRAHMI (Bacopa monnieri)

 

Mala mastnolistka – drobni čudež

 

Brahmi

Izboljša spomin in koncentracijo

 

BRAHMI
Cena/enoto
4,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Bacopa je plezalka, prepoznavna po mesnatih, zelenih listkih. Cveti z malimi belimi (rahlo modrimi) cvetovi. Rastlina izhaja iz močvirnih azijskih področij (Indija, Nepal, Šri Lanka, Vietnam, …), najdemo pa jo tudi v predelih ZDA, kjer se pogosto goji ob ribnikih oziroma v podobnih vlažnih pogojih.

 

Vzgoja

 

Je trajnica, vendar pri nas ne prezimi zunaj. Bacopo zato sadimo v plitkejšo, nekoliko širšo posodo, tako da ima prostor za rast. Glede zemlje ni občutljiva. Skrbimo za konstantno zmerno vlažno zemljo, saj ima rastlina plitek koreninski sistem. Proti koncu oktobra jo prestavimo na sobno temperaturo. Razmnožujemo jo z delitvijo ali s semeni.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Brahmi ima pomembno vlogo v ajurvedski medicini pri krepitvi umskih sposobnosti, spomina in koncentracije, uporablja pa se tudi za splošno krepitev imunske odpornosti. Podobne lastnosti se pripisujejo rastlini gutu kola, gingsengu in jiaogulanu, zato se priporoča ločeno uživanje teh rastlin. Indijci novorojenega otroka posvetijo z rastlino brahmi, ker verjamejo, da s tem odprejo poti za večjo inteligentnost in srečo otroka. Rastlino uživamo zmerno, dnevno naj bi užili do 3g rastline (to je približno 6 krajših poganjkov). Uživamo stebelca in listke. Uporabimo jih lahko sveže kot začimbo za solate ali npr. v sendvičih. Rastlino lahko sušimo za čaj in sicer v vrelo vodo dodamo približno pol žličke zelišča za vsako skodelico ter pustimo stati eno minuto. Rastlina je grenkega okusa, čaj lahko sladimo z medom ali stevijo. Priporoča se uživanje vsaj 1 mesec, da dosežemo opazne učinke.

Moderne medicinske raziskave kažejo, da je brahmi učinkovit pri zdravljenju epilepsije (zmanjšanje epileptičnih napadov). Uporablja se tudi pri zdravljenju motenj spomina, duševnih bolezni in Alzheimerjevi bolezni.

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj