logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

AMERIŠKA BRUSNICA (Vaccinium macrocarpon)

 

 

ameriska brusnica

Za zdravo rast potrebuje kisla tla

  

 

AMERIŠKA BRUSNICA Stevens
Cena/enoto
5,00 EUR
Količina

 

Opis

 

Grmičasta trajnica, visoka do 20 cm, dobro uspeva na polsončni legi in na stalno vlažnih, kislih tleh. Poganjki so lahko dolgi tudi do 2 m. Ima majhne zimzelene liste, cvetovi so temno vijolični. Plodovi so sprva beli, ko dozorijo pa so živo rdeči. Brusnice dozorijo konec septembra ali v začetku oktobra.

 

Uporaba

 

Iz zrelih plodov brusnic pripravljamo osvežilne napitke, sladice. Iz listov brusnic se lahko pripravi tudi zdravilni čaj. Liste nabiramo vse poletje, jih sušimo na soncu ali v senci na prepihu. Listi so nekoliko grenki in trpki (največ učinkovin vsebujejo jeseni, ko dozorijo plodovi).

 

Vsebnost učinkovin in zdravilnost

 

Zreli plodovi vsebujejo veliko vitamina C, vlaknin, magnezija ter ostalih esencialnih mikroelementov, polifenolnih antioksidantov (učinek na kardiovaskularni in imunski sistem), antocianov (zmanjšujejo nastajanje slabega holesterola, blažijo stresna stanja, zmanjšujejo sladkor v krvi in izboljšujejo vid).
Brusnice se uporabljajo kot ljudsko zdravilo za zdravljenje vnetij sečevodov (zavirajo razvoj E. colli), sčitijo sklenino pred zobno gnilobo, zavirajo rast ledvičnih kamnov.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj