logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

JIAOGULAN (Gynostemma pentaphyllum)

 

Rastlina nesmrtnosti

 

Jiaogulan svež in posušeni listi

 

JIAOGULAN
Cena/enoto
4,00 EUR
Količina

 

 

Vzgoja

 

Ovijalka, trajnica, primerna za vzgojo v loncu, prezimimo jo v zavarovanih svetlih prostorih, kjer ne zmrzuje. Lahko jo vzgajamo tudi zunaj kot enoletnico.Obstajajo moške in ženske rastline, zato se priporoča sajenje dveh ali več, zlasti če želimo semena. Zelo primerna je za ekološko vzgojo, saj ne pozna bolezni in škodljivcev.

 

Zgodovina in zdravilnost

 

Rastlina izhaja iz južnega dela Kitajske, razširjena je tudi po Južni Koreji in Japonski – uživajo čaj, alkoholni ekstrakt ali kapsule. Lokalno ji pravijo rastlina nesmrtnosti, saj naj bi zagotavljala dolgo življenjsko dobo. Čeprav botanično ni v sorodu z gingsengom, vsebuje podobne učinkovine in ji pravijo tudi 'južni gingseng'. Literatura navaja sledeče pozitivne učinke na zdravje: boljša prekrvavitev, zniževanje krvnega pritiska, zmanjševanje sladkorja v krvi, zmanjševanje holesterola, pospeševanje presnove in hitrejša razgradnja maščob, krepitev srca in splošne odpornosti na bolezni, obramba pred rakavimi obolenji.

 

Uporaba

 

Vsak dan 3-4 sveže mlade listke (lahko kot posip za solato, krompir v oblicah – isti način uporabe kot peteršilj), starejše liste pa posušimo in kuhamo čaj (prelijemo 1 malo žlička na 2,5dcl vode, pustimo 3 min ali dlje, če je možno, uporabimo izvirsko vodo ).

 

Jiaogulan v "sladki" družbi stevije

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj