logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

Stevija (Stevia rebaudiana)

Pravi cukerček

 

Stevija

Zdravi, naravni sladkorček z malo kalorijami

 

 

STEVIJA
Cena/enoto
4,00 EUR
Količina

 

Opis

 

Rastlina stevija je zelišče, ki  prihaja iz Južne Amerike (Peru). Znana je po svoji  sladkosti listov, zato ji pravijo tudi  »sladki list« ali »listni sladkor«. Listi stevije vsebujejo sladilo steviozid, ki je 300x bolj sladek od navadnega sladkorja. Zato se uporablja kot nadomestek sladil in sladkorja. Sladkoba, ki jo občutimo ob zaužitju stevije traja dlje kot pri običajnem sladkorju. Stevijo, kot sladilo največ uporabljajo na Japonskem, Kitajskem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Franciji, Švici, ZDA.

 

Stevija

                                       Stevija v nasadu  

 

Vzgoja

 

Semena stevije so zelo slabo kaljiva, zato je vzgoja iz semena zahtevna. Semena kalijo pri visoki temperaturi (20-25°C) in na svetlobi (semen ne smemo popolnoma prekriti s substratom).

Vzgoja stevije iz semena je zelo zahtevna, saj imajo semena zelo slabo kaljivost. Poleg tega kaljivost po 2 mesecih strmo pada. Najbolje je, da kupimo mlade rastline, ki jih vzgajamo naprej. Pomembno je tudi, da kupimo rastline, ki so vzgojene iz starševskih rastlin z visoko vsebnostjo steviozida (sladilo v steviji). Različne sorte stevije namreč vsebujejo različno vsebnost steviozida.

Stevija je občutljiva na temperature pod lediščem, zato jih v vrt sadimo nekoliko kasneje, ko je nevarnost pozebe mimo. V vrtu jo sadimo na medvrstno razdaljo 18 cm in 20 cm v vrsti. V našem podnebju je stevijo sicer bolje posaditi v lonec. Ven jo prestavimo maja in jo pustimo vse dokonca poletja.

Stevija ima rada s hranili in humusom bogato zemljo. Priporočljivo je gnojenje z organskimi gnojili še pred sajenjem. Rada ima zmerno vlažno zemljo (priporočljiva zastirka), vendar voda ne sme zastajati.

Liste stevije obiramo jeseni vse do zmrzali. Če rastlino pustimo zunaj, le-ta čez zimo propade, vendar lahko - če koreninski sistem dobro zaščitimo - naslednje leto zopet odžene. Boljša rešitev je, da stevijo prezimimo v notranjih prostorih, najbolje pri temperaturi, ki ne pade po 10 stopinj celzija.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Liste stevie lahko sušimo na direktnem soncu. Suhi so približno po 12 urah. Sušene liste lahko zmeljemo in uporabimo za naravno sladilo (zelo malo kalorij, ne povišuje telesne teže…). Liste za sušenje obiramo jeseni. Tekom leta pa lahko nabiramo sveže liste in le-te namočimo v vodo, ki jo nato uporabljamo kot tekoče sladilo.

Stevija vsebuje nizko vsebnost ogljikovih hidratov in ima zelo malo kalorij,  zato jo uporabljajo pri dietni prehrani. Stevia ima nizek glikokemični indeks in ima zanemarljiv učinek na dvig glukoze v krvi. Zato se priporoča za diabetike. Liste lahko uporabljamo sveže, v čajih ali kot dodatek k hrani.

Novejše medicinske raziskave so pokazale, da stevija pomaga pri zdravljenju debelosti  in zdravljenju visokega krvnega tlaka. Stevija ima zanemarljiv vpliv na glukozo v krvi, zato je privlačna kot naravno sladilo za diabetike in druge, ki nadzirajo prehrano z ogljikovimi hidrati.

Obstajajo tudi študije za uporabo stevije proti osteoporozi. Raziskave kažejo, da uživanje stevije poveča vsebnost kalcija v telesu.

Slad (steviozid), ki ga vsebujejo listi stevije , deluje tudi kot obrambni mehanizem proti pršicam, ušem in drugim sesajočim  in grizočim insektom.

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

 

 

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj