logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

BELA MURVA (Morus Alba)

 

Spomin na mladost

 

Bela murva

 

 

MURVA, bela 3leta
Cena/enoto
23,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Bela murva (Morus alba) je svoje ime dobila po belih, okusnih, malinam podobnih plodovih. Je do 18 metrov visoko listopadno drevo z okroglo krošnjo. Izhaja iz Kitajske, v Sredozemlje pa so jo prinesli v 11. stoletju. Do danes se je razširila po celi Evropi. Čeprav so veje in deblo murve krhki, pa je murvin les uporaben in ga primerjajo celo s hrastovino. Cenjena je tudi kot okrasno drevo in tako so do danes vzgojili že 400 različnih sort.
Murve so pri nas znane rastline še iz tistih časov, ko so z njenimi listi hranili in gojili sviloprejke za svilo. Plodovi murve zorijo proti koncu junija in v juliju.

 

Zdravilni učinki in uporaba

 

Zrele plodove murve lahko jemo surove, za sadne solate, sadne kupe, pite…
Murva kot plod se uporablja za kuhanje marmelad, želejev in prelivov za sokove, sirupe, za vino lahko sušimo plodove in kuhamo žganje. Kot sadež je murva, sočen in osvežilen, pomaga pri nekaterih obolenjih kot so protin, zastajanje vode, vnetja ustne sluznice.

 

 

ČRNA MURVA (Morus Nigra)

 

Črna murva

 

 

MURVA, črna 3leta
Cena/enoto
23,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Črna murva je odporna sadna vrsta in nima posebnih zahtev glede gojenja. Plodovi črne murve so temno vijolični do črni in bogati z anticiani. Plod je sočen in osvežilen. Učinkovine, ki jih vsebuje plod, pomagajo pri nekaterih obolenjih, kot so zastajanje vode v telesu, vnetje ustne sluznice. Plodovi zorijo že junija in so podobni plodovom robide. So sladnega okusa, lahko jih uživamo sveže, iz njih delamo marmelado in sirup.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

 

 

 

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj