logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

ASIMINA (Asimina Triloba)

 

Mango, ananas in banana v eni 'osebi'

 

Plodovi asimine

Samooplodna sorta Sunflower

 

ASIMINA Sunflower 40 cm
Cena/enoto
30,00 EUR
Količina

ASIMINA Prima 40 cm
Cena/enoto
30,00 EUR
Količina

 

 

Opis

 

Asimina (Asi­mi­na tri­lo­ba L.) je trajnica, ki izvira iz Sever­na Ame­ri­ka. Ime­nu­je­jo jo tudi indi­jan­ska ba­na­na, paw-paw, ja­bol­ko jajč­ne kre­me. Severnoameriški indijanci so že od nek­daj upo­rab­lja­li plo­do­ve asi­mi­ne kot hra­no, iz lub­ja pa so iz­de­lo­va­li vlak­na, zato tudi ime indi­jan­ska ba­na­na.

 

Vzgoja

 

Asi­mi­na je pri nas red­ka sad­na vr­sta. Je li­sto­pad­na trajnica z velikimi listi. Uga­ja­jo ji glo­bo­ka hu­mu­sna tla, dobro pa uspeva tudi na drugih tipih tal. Zelo dobro prenaša tudi apnena tla.

Če asimino sadimo v težka tla, rastišču dodamo kakovostno organsko gnojilo in kvalitetno zemljo, bogato s humusom.

Prvi dve leti asimina ra­ste po­ča­si, ko pa se dobro ukorenini, po­tem ra­ste kar hi­tro. Rastlini v začetku rasti priskrbimo ustrezno oporo. V mladosti jo v poletnih mesecih zaščitimo tudi proti žgočemu soncu, saj jih neposredno opoldansko sonce rado ožge nežne liste.

Asimino lahko vzga­jamo kot grm ali dre­vo. Zra­ste oko­li 2,8 m kot grm ali do 5 m kot dre­vo. Rez skoraj ni potrebna, saj rastlina sama tvori pravilno krošnjo.

Od­por­na je na niz­ke zim­ske tem­pe­ra­tu­re (prenese do -30° C), vendar jo je v prvih letih rasti priporočljivo zavarovati z ustrezno zastirko (listje, smrečje, slama) ali kopreno. Pomembno je predvsem, da zaščitimo cepljeno mesto.

Rastlina cve­ti v apri­lu, s temno vijoličnimi cvetovi. Večina sort asimin je samoneoplodnih, za vzgojo zanimive pa so predvsem cepljene samooplodne sorte, kot sta SUNFLOWER, OVERLESSE, PRIMA

 

Rodnost

 

Asimina zarodi 3- leto po sajenju. Po opra­ši­tvi se lah­ko iz groz­da­ste­ga soc­vet­ja raz­vi­je tudi po več plo­dov, ki so dol­gi od 7 do 15 cm. Plodovi so podobni mangu, imajo zeleno lupino, ki z dozorevanjem postane rumena. Plodovi so lahko težki tudi do 0,5 kg. Meso je sladkega okusa in spominja na mešanico banan, manga in ananasa.

Plo­do­vi zo­ri­jo konec septembra. Plodove lahko obiramo direktno z drevesa, lahko pa počakamo, da sami popadajo na tla.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Plodovi so bo­gati z og­lji­ko­vi­mi hi­dra­ti, vi­ta­mi­ni in zla­sti mi­ne­ra­li, ki jih ima se­dem­krat več kot drugo sad­je.

Asi­mi­na zaenkrat pri nas nima znanih škodljivcev in bolezni.

Listi asimine so znani kot naravni insekticid. Lahko jih namakamo v vodi in z njo škropimo proti ko­lo­rad­skemu hroš­ču, kapusovemu be­li­nu, fi­žo­lar­ju, ogorčicam in drugim ško­dljiv­cem. V me­di­ci­ni upo­rab­lja­jo asi­mi­cin, ki ga vse­bu­je­jo listi in veje, pri zdravljenju rakavih obolenj.

Kako izdelamo škropivo is asimininih listov?

Liste naberemo jeseni, ko že rumenijo in odpadajo. Liste popolnoma posušimo - npr v kartonski škatli (nekaj tedenov). Suhe liste zdrobimo in 2 polni žlici listov prelijemo z 2 litri vroče vode. Vse skupaj naj se namaka nekaj dni, tako da dobimo rjavo brozgo. Brozgo precedimo in nalijemo v steklenice, ki jih shranimo v temen in hladen prostor do pomladi. Spomladi samo prelijemo v škropilnico in uporabimo.
Tekom namakanja se iz listov izloči asimicin, ki je naravni insekticid. Že indijanci so uporabljali tako škropivo kot zaščito pred koloradskimi hrošči, ter za zaščito svojih konjev pred komarji in podobno. Uporabniki portala rastline.mojforum.si poročajo, da se škropivo obnese na volnatih, sivih in zelenih ušeh.
In priporočajo 'kdor ima asimino, naj poskusi, kdor je nima, naj jo posadi'.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj