logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

EVROPSKA BRUSNICA

(Vaccinium vitis-idaea "Koralle")

 

Za zdravo rast potrebuje kisla tla

 

Opis

 

Evropska brusnica je nizek zimzelen grmiček z majhnimi listi, ki so podobni  pušpanu. V višino zraste do 40 cm. Cveti z belkasto vijoličnimi cvetovi, iz njih pa se razvijejo rdeči plodovi premera 1cm. Plodovi so užitni in zdravilni. Cveti od aprila,maja, plodove pa obiramo od julija pa vse tja do oktobra.

 

Vzgoja

 

Evropsko brusnico sadimo v kislo zemljo, tako kot ameriške borovnice, rododendrone, azaleje in podobne. Ustreza ji vlažna, propustna zemlja. Raste tako  na sončni, kot tudi na senči legi. Najbolj pa ji ustreza sončno mesto z vlažno zemljo, kjer tudi najbolje rodi. Za zimske pozebe ni občutljiva.

 

Zgodovina in zdravilnost

 

Evropske brusnice rastejo tudi pri nas, vendar so že zelo redke. Okus plodov je kiselkast, zato jih navadno predelujemo v sokove in marmelade. Na Švedskem, Norveškem iz brusnic kuhajo okusno omako, ki jo ponudijo zraven losa in druge divjačine. Na Švedskem in v Rusiji so, ko je bil sladkor še vedno razkošje, brusnične jagode konzervirali tako, da so jih preprosto dali v steklenice in jih zalili z vodo. Ta postopek je ohranil plodove do naslednje sezone. To je bilo tudi domače sredstvo zoper skorbut (jagode vsebujejo veliko vit. C). Ta tradicionalna ruska brezalkoholna pijača je znana tudi kot "Brusnična voda", ki se je uporabljala kot blago odvajalo.

Jagode evropske brusnice vsebujejo veliko  vitamina C, vitamina A (v obliki beta karotena), vitamine B (B1, B2, B3) in elemente kot so kalij, kalcij, magnezij, in fosfor.  Semena evropskih brusnic so tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin.

 

Uporaba

 

V ljudskem zdravilstvu brusnico uporabljajo kot antiseptik , zlasti za sečnico, je diuretik, pomirjujoče deluje na živčni sistem, pomaga pri sladkorni bolezni, revmatizmu..  V tradicionalni avstrijski medicini so plodove uporabljali (kot želatino ali sirup) za zdravljenje motenj prebavil, ledvic, sečil in vročine.

 
Informacije na straneh www.zeleni-zmaj.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.
slika: internet, tekst: L.K.©

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj