EVROPSKA BRUSNICA
(Vaccinium vitis-idaea "Koralle")
Za zdravo rast potrebuje kisla tla
Opis
Evropska brusnica je nizek zimzelen grmiček z majhnimi listi, ki so podobni pušpanu. V višino zraste do 40 cm. Cveti z belkasto vijoličnimi cvetovi, iz njih pa se razvijejo rdeči plodovi premera 1cm. Plodovi so užitni in zdravilni. Cveti od aprila,maja, plodove pa obiramo od julija pa vse tja do oktobra.
Vzgoja
Evropsko brusnico sadimo v kislo zemljo, tako kot ameriške borovnice, rododendrone, azaleje in podobne. Ustreza ji vlažna, propustna zemlja. Raste tako na sončni, kot tudi na senči legi. Najbolj pa ji ustreza sončno mesto z vlažno zemljo, kjer tudi najbolje rodi. Za zimske pozebe ni občutljiva.
Zgodovina in zdravilnost
Evropske brusnice rastejo tudi pri nas, vendar so že zelo redke. Okus plodov je kiselkast, zato jih navadno predelujemo v sokove in marmelade. Na Švedskem, Norveškem iz brusnic kuhajo okusno omako, ki jo ponudijo zraven losa in druge divjačine. Na Švedskem in v Rusiji so, ko je bil sladkor še vedno razkošje, brusnične jagode konzervirali tako, da so jih preprosto dali v steklenice in jih zalili z vodo. Ta postopek je ohranil plodove do naslednje sezone. To je bilo tudi domače sredstvo zoper skorbut (jagode vsebujejo veliko vit. C). Ta tradicionalna ruska brezalkoholna pijača je znana tudi kot "Brusnična voda", ki se je uporabljala kot blago odvajalo.
Jagode evropske brusnice vsebujejo veliko vitamina C, vitamina A (v obliki beta karotena), vitamine B (B1, B2, B3) in elemente kot so kalij, kalcij, magnezij, in fosfor. Semena evropskih brusnic so tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin.
Uporaba
V ljudskem zdravilstvu brusnico uporabljajo kot antiseptik , zlasti za sečnico, je diuretik, pomirjujoče deluje na živčni sistem, pomaga pri sladkorni bolezni, revmatizmu.. V tradicionalni avstrijski medicini so plodove uporabljali (kot želatino ali sirup) za zdravljenje motenj prebavil, ledvic, sečil in vročine.