logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

Sladki pelin (Artemisia annua L.)

prijeten vonj, grenak okus

 

 

 

Sladki pelin-sadika
Cena/enoto
3,00 EUR
Količina

 

Opis

 

Sladki pelin (Artemisia annua L.) je enoletna zdravilna rastlina, ki jo prištevamo v družino pelinov. V višino lahko zraste tudi do 2m. Vonj same rastline je zelo prijeten (tudi odganja mrčes), okus pa je grenak. Rastlina izvira iz Azije, kjer so jo Kitajci že pred več kot 2000 leti uporabljali v tradicionalni medicini. Glavna zdravilna učinkovina v rastlini je artemisinin, ki ga je odkrila kitajska znanstvenica Youyou Tu, za kar je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado.

Rastlino sladkega pelina najpogosteje uporabljamo v čajih (uporabni so posušeni cvetovi, mladi poganjki in listi), iz njega lahko izdelamo tudi tinkture, hidrolate, eterična olja in mazila. V prodaji so na voljo tudi kapsule iz sladkega pelina.

 

Vzgoja

 

Sladki pelin lahko vzgajamo v večjem loncu ali na vrtu. Ustreza mu sončno do polsončno mesto. Glede zemlje ni zahteven. Sladki pelin si lahko vsako leto sami vzgojimo iz semen ali pa kupimo sadike.

 

Zdravilnost in uporaba

 

Študije kažejo, da je zdravljenje z aktivno snovjo artemisinin močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo. Sladki pelin se uporablja tudi za znižanje povišane telesne temperature, zdravljenju zlatenice (čiščenje jeter), je učinkovito protivnetno zdravilo, povečuje imunsko odpornost organizma, uničuje zelo široki spekter parazitov, pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov, pomaga pri herpesu in glivicah, blaži menstrualne težave, pomaga pri trebušnih krčih, odganja mrčes, izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice...

 

Najbolj učinkovit recept za pripravo čaja iz sladkega pelina je Dvofazni postopek priprave:

 

Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijemo s pol litra vode in pustimo stati 12ur. Po 12 urah odcedimo in ohranimo precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki smo jih že namakali 12 ur prelijemo s pol litra vode in segrejemo do vrelišča ter pustimo vreti za 3 minute. Odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo počivati še 12 minut, nato čaj precedimo. Ko se čaj ohladi, ga zmešamo s tekočino, ki smo jo prej pridobili z namakanjem. S tem dvofaznim postopkom pridobimo največ zdravilnih učinkovin sladkega pelina v čaj.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj