logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

Ribez (Ribes rubrum Rovada, Ribes nigrum Ben Tirran)

 

 

 

 Rdeči ribez Rovada

 

Opis

 

Ribez spada v družino kosmuljevk (Grossulariaceae). Rdeči ribez Rovada je sorta srednje bujne rasti in obilne rodnosti. Zraste 1-1,2 metra visoko. Grozdasti plodovi so dolgi in zelo debeli. Sorta Rovada spada med poznejše sorte ribezov (zori konec julija, začetek avgusta).

 

Rdeči ribez Rovada
Cena/enoto
8,00 EUR
Količina
 

 

 

 

Črni ribez Ben Tirran

 

 

Črni ribez (Ribes nigrum) Ben Tirran

Črni ribez Ben Tirran spada med pozne sorte ribeza, ki zori konec julija, začetek avgusta. Sorta je dobro odporna na bolezni in škodljivce. Rodnost je zelo obilna in redna, plodovi so debeli.

 

Črni ribez Ben Tirran
Cena/enoto
8,00 EUR
Količina

 

Vzgoja

 

Ribez sadimo na sončne ali polsončne lege. Ustrezajo mu rahlo kisla, odcedna tla. Sadimo ga 1,5m narazen. Gnojimo ga spomladi z organskimi gnojili, za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

Ribez režemo v času mirovanja. Izrezujemo stare veje (starejše od 3 let) čim bolj pri osnovi. Pri rdečem ribezu poganjke lahko tudi krajšamo, kar pa ne velja za črni ribez. Črni ribez je občutljiv za napad škodljivca ribezova steklokrilka, ki odlaga jajčeca na rezne rane. Iz jajčec se razvije ličinka, ki se zavrta v les in ga s tem uniči.

 

Zdravilne lastnosti

 

Ribez vsebuje visok delež rudnin, predvsem kalija, kalcija, magnezija, fosforja in žvepla. Od vitaminov vsebuje dosti beta karotena, vitamina C in vitamine B – skupine. Z vitaminom C je bogat predvsem črni ribez, ki ga vsebuje tudi do 5x več kot limone.

Presni sadeži delujejo čistilno na telo, pospešujejo odvajanje odpadnih snovi iz telesa, čistijo sečne poti, znižujejo holesterol...

 

Uporaba

 

Plodove ribeza uživamo sveže, lahko jih tudi sušimo ali zmrznemo. So odličen dodatek k sadnim solatam, smutijem, skuti. Iz ribeza lahko pripravimo tudi slastno presno marmelado.

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj