logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

Istrska dolgoplodna leska – Corylus avellana

 

 

 

Istrska dolgoplodna leska

 

 

Leska Istrska dolga
Cena/enoto
8,00 EUR
Količina
 

 

Opis

 

Leska Istrska dolgoplodna izvira iz Istre in je zelo razširjena tudi v Sloveniji. Zaradi obilne rodnosti, velikih plodov in dobre odpornosti na bolezni, je ena najbolj iskanih sort za nasade.

Istrska dolgoplodna leska raste bujno in ima nekoliko povešujočo rast. Ima velike in podolgovate plodove, ki zorijo v sredini septembra. Za škodljivca lešnikarja (Curculio nucum) in brstno pršico je malo občutljiva. Dobri opraševalci so Rimska, Halska, Istrska okrogloplodna in Landsberška dolgoplodna leska.

Leska je grmičaste rasti, zraste od 3 do 5 metrov v višino in ima plitek koreninski sistem. Je dvospolna rastlina, kar pomeni, da ima ločena moška in ženska socvetja. Moška socvetja imenujemo mačice, ki se pojavljajo že jeseni. Ženski cvetovi so majhni, izgledajo kot popki in se izoblikujejo pozno v marcu ali aprilu.

 

Vzgoja

 

Leska sodi med manj zahtevne sadne vrste. Ustrezajo ji srednje težka, z organskimi snovmi bogata tla. Lesko sadimo v jesenskem ali spomladanskem času. Če so sadike v loncih jih lahko sadimo čez celo leto. Najbolje je saditi 2-letne sadike z močno koreninsko grudo. Prvo leto po sajenju skrbimo, da ima sadika dovolj vode, saj je leska dokaj občutljiva na sušo. Leske sadimo cca 4-5m narazen. Sadimo jih na sončno do polsenčno lego, dobro uspevajo ob gozdnih robovih. Leski najbolj ustreza rahlo kisla do alkalna zemlja (pH med 6 in 7,5).

 

Zdravilne lastnosti

 

Lešniki vsebujejo veliko nenasičenih maščob, beljakovin, sladkorjev, vlaknin, vitaminov skupine B, vitamina E, kalija, kalcija, fosforja, magnezija, železa in mikroelementov kot so selen, stroncij, bor in molibden.

Lešniki imajo poživljujoč učinek in spodbujajo umske sposobnosti. Vzrok je vsebnost aminokisline tirozin, ob pomoči katere v možganih nastanejo snovi, ki večajo pozornost in zbranost.

 

Uporaba

 

Poleg plodov so uporabne tudi leskove šibe, ki se uporabljajo za pletenje košar. Prav tako so včasih uporabljali mačice, ki so jih mleli med krušno moko. Poparek mačic deluje diuretično in ga v ljudskem zdravilstvu priporočajo pri prehladu.

 

 

 

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj