logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

PREZIMNI EVKALIPTUSI (Eucalyptus s.p.)

 

 

prezimni evkaliptus zeleni zmaj

Prezimni evkaliptusi so dekorativni, prijetno dišijo in odganjajo insekte.

 

 

 

Opis

 

Prezimni evkaliptusi so zimzelena drevesa, ki večinoma  izvirajo iz gorskih predelov Avstralije in Tasmanije. Rastejo zelo hitro in dosežejo višino tudi do 30m (odvisno od vrste). Z rezjo lahko vzdržujemo manjše drevo. Večina prezimnih evkaliptusov ima voskaste liste, ki so čudovito zeleno - modro obarvani. Listi tudi zelo lepo dišijo, še posebno, če jih zmečkamo (podobno mentolu).

 

Vzgoja

 

Vrste evkaliptusov, ki jih imamo v ponudbi, so ene izmed najbolj odpornih na nizke temperature. Zdržijo od -10 pa vse tja do -20°C. Odpornost je predvsem odvisna od starosti rastline. Radi imajo sončno mesto in odcedno zemljo. Dobro rastejo tudi na revnih, pustih tleh. Za rast ne potrebuje veliko hranil, saj preveč gnojenja povzroči razpotegnjeno rast (poleganje rastline). V jesenskem času jih je priporočljivo pognojiti s kalijevim gnojilom, saj s tem dosežemo, da mladi poganjki hitreje olesenijo in so tako bolj odporni na zimsko zmrzal. Evkaliptuse lahko gojimo tudi v loncu in jih pozimi premaknemo v zavarovane prostore (neogrevan rastlinjak,zimski vrt) ali pa jih odmaknemo v zavetrno lego na balkonu ali ob hiši. 

 

Uporaba

 

Evkaliptusove liste v tradicionalni medicini že dolgo uporabljajo aborigini. Listi vsebujejo eterično olje, ki deluje antiseptično. Uporablja se proti lajšanju kašlja, prehlada. Olje se uporablja tudi za hitrejše celjenje ran in proti kožnim infekcijam. Eterično olje evkaliptusa uporabljamo tudi za inhaliranje pri čiščenju nosnih poti in za grgranje pri vnetem grlu. Pri uporabi eteričnega olja moramo biti previdni, saj je v prevelikih odmerkih lahko zdravju škodljivo. Les evkaliptusa izloča tudi sirup, podoben javorjevemu, ki ga uporabljajo v živilski industriji.

Evkaliptusi imajo izjemno dekorativno vrednost (uporaba pri izdelavi šopkov), poleg tega pa hlapljiva eterična olja iz rastline delujejo odbijajoče na insekte. Evkaliptus je s svojim svežim vonjem idealna obogatitev vašega kotička za počivanje.

 

V ponudbi so naslednje vrste prezimnih evkaliptusov (so v loncih, višine cca. 50-120cm):

 

  • E.mannifera

 

E.mannifera
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.archeri

e.archeri

E.archeri
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.parvula

E.parvula
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.pauciflora

E.pauciflora
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.gunnii

e.gunnii

E.gunnii
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.gunnii divaricata

e.gunnii divaricata

E.gunnii divaricata
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

  • E.cinerea Silver Dollar

e.cinerea silver dollar

E.cinerea Silver Dollar
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

 

  • E.camphora

e.camphora

E.camphora
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

 

  • E.globulus bicostata

e.globulus bicostata

E.globulus bicostata
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

 

  • E.stellulata

e.stellulata

E.stellulata
Cena/enoto
25,00 EUR
Količina

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj